Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

14 Ocak 2015 Çarşamba

Altın Top (Ballon D'or) Sonuçlarına Takımdaşlık Etkisi

Ballon D'or (Altın Top) dün sahibini buldu. Cristiano Ronaldo beklenildiği gibi geçen seneden sonra yine ödülü kazandı. Sonuçlar açıklanmadan önce ben de Ronaldo'nun kazanacağından eminim; fakat bu kadar büyük bir farkla kazanacağını düşünmüyordum. Messi ve Neuer'in kazandığı puanın iki katından fazlasını alarak götürdü ödülü evine. 

Cristiano Ronaldo, bu sene de altın top ödülü kazanırken Messi'yi yine geride bırakmayı başardı.


Ödül sahibini bulduktan sonra, milli takim kaptanları ve teknik direktörlerinin kimlere kaç puan verdikleri açıklandı. Hatırlarsınız Eurovision sonuçlarını izlerken genelde benzer yorumlar yapılırdı herkes komşularına yüksek puan veriyor diye. Hatta bazı ülkelerin kime kaç puan vereceğini tahmin edebilirdi herkes. Dün kimin kime kaç puan verdiğini incelerken, aynı takımda oynayan oyuncular birbirine oy vermiş mi diye dikkat ettim.

Takım Arkadaşlarının Dayanışması


FIFA milli takımlar sıralamasında ilk 14 sıradaki takımların kaptanlarının verdiği oyları inceledim. Kabul ediyorum 14 biraz absürt bir sayı. 14'ten sonrasını almadım; çünkü bu basamaktan sonraki kaptanların profilleri nispeten daha düşük olduğu için en fazla oy alan yıldız oyuncularla ayni formayı giymiş olma ihtimalleri de azalıyor.

14 takim kaptanının toplamda dağıttığı 126 puanın 83'ü yani yaklaşık %66'sı şimdiki veya eski takim arkadaşlarına gitmiş. Verilen oylarda takımdaşlık, aynı milletten olmanın çok az önüne geçmiş gibi: 44 puan takim arkadaşlarına, 39 puan milli takımlardan arkadaşlarına verilmiş; fakat bu iki kümenin de kesiştiği yerlerin olduğunu unutmamak lazım. Örneğin Almanya'da oy veren de oyları alan da hem milli takımdan, hem de Bayern Münih'den arkadaşlar.

Bir de bu ilk 14'ten finalistler Ronaldo, Messi ve Neuer'e verilen puanları inceleyelim.

Cristiano Ronaldo:

Ödülü açık ara kazanan Ronaldo bu listedeki kaptanlardan toplamda 31 puan alırken, oy veren takim arkadaşı Iker Casillas'tan ve Manchester United'dan eski takim arkadaşı Wayne Rooney'den 5'er puan almış. Casillas ve Rooney'nin diğer oylarına bakınca belki stratejik düşünüp, belki de tamamen tesadüfen CR7'nin rakiplere Messi ve Neuer'e puan vermediği görülüyor.
Portekiz milli takiminin kaptani Ronaldo ise kendine oy veremeyecegi için oylarini Real Madrid'den takim arkadaslari Sergio Ramos, Gareth Bale ve Karim Benzema'ya vermiş. E tabi Ronaldo'nun en büyük rakibi Messi'ye oy vermesini beklemiyorduk, değil mi?

Lionel Messi:

Messi de Ronaldo gibi bu listedeki kaptanlardan beraber top kosturdugu oyuncular olan Brezilyalı Neymar ve Şilili Claudio Bravo 5'er puan almış. Bu arada tesadüf budur ki Claudio Bravo Ronaldo'ya puan vermezken, Neymar daha objektif davranıp 3 puanını Portekizli süper yıldıza hediye etmiş. Bunun dışında Messi'ye bu gruptan sadece 3 puan daha çıkmış. 
Arjantin kaptanı olduğu için milli takımdan gelecek puanlardan olan Messi, oylarını Arjantinli Di Maria, Mascherano ve Barcelonalı Iniesta'ya vermiş. 

Manuel Neuer:

Neuer bu konuda rakiplerine göre biraz daha şanssız. Sadece milli takim kaptani ve takim arkadaşı Schweinsteiger'den 5 puan alabilmiş. Kaleci olduğu için şansının azaldığını düşünen çoktu. Listemdeki kalecilerden Casillas dışındaki 3 kaleci meslektaşlarına destek olmuşlar. Lloris, Buffon ve Bravo'dan 1'er puanlık katkı gelmiş Neuer'e.


Takım arkadaşlığının sonuçlara ne kadar etkili olduğunu görmek için yeterli büyüklükte bir grup değil bu tabii. Ayrıca geçtiğimiz senelerin de sonuçlarını incelemek gerekir. Fakat benim kanaatim, takim arkadaşlığının sonuçlara yadsınamaz bir etkisi olduğudur. Belki de oylar açıklanmasa bu etki zayıflayabilir; ama kimsenin FIFA'nın sonuçlara müdahale etmeyeceğinden emin olduğunu sanmıyorum.

Faydanladığım kaynaklar:
  1. http://resources.fifa.com/mm/document/ballon-dor/playeroftheyear-men/02/50/58/45/fboaward_menplayer2014_neutral.pdf
  2. http://www.fifa.com/fifa-world-ranking/ranking-table/men/



2 yorum:

Unknown dedi ki...

Bir Ronaldo hayranı olarak ronaldonun ödülü almasına sevindim.İnşallah bir güün bizim sporcumuzda bu ödülü kazanabilecek seviyeye gelir

Herkes Icin Futbol dedi ki...

bu odul futbolcular bazinda dunyanin en tepesi diyebiliriz, yani gercekten zor is. Takimlarimiz bu oyuncularin oynadigi takimlarin seviyelerine cikabilirse bir gun o da olabilir.

Yorum Gönder