Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Labels

26 Ocak 2015 Pazartesi

MLS'te Forma Giymiş Tek Türk

Futbolun en popüler ilk beş, hatta ilk üç spor arasına giremediği az ülke vardır. Bu ülkeler arasında spor ekonomisi en büyük ülke Amerika. Son senelerde yapılan yatırımlarla Amerikan kulüpleri, futbolun ülkelerindeki popülerliğini artırmaya çalışıyor. Kariyerinin sonlarına yaklaşmış yıldız isimlerin MLS'e transfer olmasına alıştık artık. David Beckham, Thierry Henry gibi isimler ilk akıla gelenlerden. Lampard ve Gerrard'ın Amerikan kulüpleriyle anlaşması çok da anormal karşılanmazken, daha 28 yaşındaki Juventuslu Sebastian Giovinco'nun MLS ekiplerinden Toronto FC ile anlaşması eminim birçoğunuzda şaşkınlık yaratmıştır. Bu transfer daha genç oyuncuların Avrupa'dan Kuzey Amerika kıtasına gitmesini sağlar mı bilinmez, ama uzun vadede bu ligin daha da güçleneceğine inanıyorum.

Son transferlerle birlikte hafızamı tazelemek, hangi tanıdık isimler MLS'e transfer olmuş hatırlamak için biraz Google taraması yaparken, MLS'de oynamış ve hala forma giyen yabancı oyuncuların listesini buldum. Listede daha önce hiç aklıma gelmemiş bir şeyle karşılaştım: MLS tarihinde bir Türk oyuncu var!

MLS Tarihindeki Tek Türk


Sadece bir tane olması şaşırtmadı. Avrupa'ya kaç oyuncu gönderdik ki, Amerika'ya kaç gönderelim. Sizin de şaşırmayacağınız bir özelliği ise altyapısını Türkiye'de değil, Almanya'da almış olması. Bu futbolcu 2012 yılında San Jose Earthquakes forması giyen Sercan Güvenışık.

MLS'te oynamış tek Türk futbolcu Sercan Güvenışık San Jose Earthquakes formasıyla

1 Mart 1980 doğumlu Sercan, futbola VSC 1962 Donauwörth'te başlamış. Altyapı kariyerinde Augsburg ve çok kısa bir dönem Bayern Münih de var. 1999'da ise ilk kez Duisburg forması ile Bundesliga'da oynamış. Birçok gurbetçi futbolcu gibi Türkiye'den de yolu geçmiş Sercan'ın. Denizlispor ve Manisaspor'da kısa süreler forma giymiş. Türk milli takımını da U17 ve U21 seviyelerinde toplam 6 kez temsil etmiş.

Kariyerine daha fazla dalmadan asıl konumuza dönelim. Sercan, 26 Ocak 2012'de MLS takımlarından San Jose Earthquakes'e transfer olarak bu ligdeki ilk Türk oyuncu ünvanını almış. Burada başarılı olduğu söylenemez. Toplamda 5 kez forma giyip gol atmayı başaramamış forvet oyuncusu; ama San Jose formasıyla rezerv takım maçlarında attığı goller mevcut. Daha sonra da futbolu bırakmış sanırım.


Öyle ya da böyle Türk ve Amerikan futbol tarihlerine adını yazdırmış Sercan. Türk futbolcuların Amerika'ya transferinin önünü açtığı an itibariyle söylenemez. Fakat kim bilir, belki ligimizdeki yeni yabancı kuralının etkisiyle yurt dışına açılmasını beklediğimiz futbolcularımızın birkaçı da okyanus aşırı yerlere yelken açarlar. 

1 yorum:

okuruz.net dedi ki...

ülkemizden daha pek çok başarılı sporcunun yetişmesi temennisiyle

Yorum Gönder